Download (pentru a calcula)
 

CALCULUL CONDENSATOARELOR CONECTATE "ÎN SERIE"
 

Valoarea echivalentă a două sau mai multe condensatoare conectate "în serie" se poate obtine cu formula:


 

Desigur că valoarea condensatoarelor respective se va exprima în aceleasi unităti de măsură si la obtinerea rezultatului, acesta se va inversa pentru a obtine pe Cechivalent.
Pentru a afla mai rapid si mai exact valoarea mai multor parametri se poate utiliza modul de calcul prezentat mai jos care oferă, în plus si repartitia tensiunii pe fiecare rezistor pentru o tensiune aplicată la capetele lantului de condensatoare serie.
1 – Se aduc valorile condensatoarelor la aceleasi unităti de măsură.
2 – Se selectează această unitate în câmpurile albe (pF, nF sau μF).
3 – Se introduc valorile nominale ale condensatoarelor în câmpurile verzi.
Valoarea capacitătii echivalente va apare instantaneu în câmpul galben.
Dacă se aplică în câmpul verde respective, valoarea tensiunii la care va fi conectat în montaj lantul de condensatoare atunci se va afisa imediat în câmpurile galbene cum se va repartiza această tensiune pe fiecare condensator în parte astfel:
 


 

NOTA:
Repartitia tensiunii, este valabilă numai în curent alternativ deci numai pentru condensatoarele nepolarizate.
Repartitia tensiunii în cazul condensatoarele electrolitice conectate în serie într-un circuit de curent continuu este asigurată de un lant de rezistoare, fiecare rezistor fiind conectat nemijlocit la bornele fiecărui condensator.
La introducerea valorilor în câmpurile verzi se vor separa zecimalele cu “punctul” sau “virgula” setată în “Regional Settings” la calculatorul pe care rulati acest program.