D-l MIRCEA POSPAI,

 

Primul lucru pe care vreau să îl exprim este bucuria că suntem împreună pentru că radioul modern, radioul începutului de mileniu trei îsi are sorginta în ceeace au făcut pionierii radioamatori de acum saptezeci-optzeci si ceva de ani.
De asemenea, mă bucur că la Dolj radioamatorismul rămâne încă o preocupare de deosebită finete si de deosebită deschidere către lume cu aripile mult mai întinse peste Terra decât o poate face postul de radio si în felul acesta ne complementarizăm într-un anume sens; Dvs. vă intindeti foarte mult aripile către aceia care sunt si ei slujitori ai radioului iar noi venim pe o arie mai restrânsă dar către foarte multa lume în ceeace înseamnă radioul modern ca mijloc de comunicatie.
Eu constat în cuvintele de salut, frumoase cuvinte pentru care si radioamatorii si noi radiofonistii trebuie să multumim organelor locale pentru deschiderea fată de lucrările simpozionului nostru,
Eu pregătisem o lucrare în două părti:
"Radio-ul necesitate în mediul comunicational" si pe de altă parte
"Radio-ul românesc în acest moment".
Voi urma însă exemplul celor care au vorbit înaintea mea de a spune în cât mai scurt timp esenta lucrurilor spre a mai rezolva în acelasi timp încă altele. De aceea am să vorbesc doar despre ce înseamnă radioul public romanesc în acest moment ca factor compensatoriu că s-ar putea să nu-l cunoască toată lumea. Am să spun câteva cuvinte despre modul cum radioul regional a pornit si a mers pe drumul activitătii sale si o foarte scurtă punctare a ceeace înseamna RADIO-OLTENIA Craiova.
În sală se află si multi dintre colegii nostri din radio, chiar lângă mine se află d-l dir. adj. Cornel Rusu, reporterita noastră Carmen stă undeva printre Dvs. si va consemna evenimentul, l-a consemnat deja la ora nouă si-l va consemna în continuare.
Însă, în ceeace priveste radioul românesc în acest moment, eu vă extrag dintr-o mai amplă comunicare, el este structurat în Radioul Central si Radioul Regional.
Radioul Central, având cele cinci canale pe care unii dintre dvs. le cunoasteti, sau numai pe unele le cunoasteti fiindcă le ascultati mai mult; Radio Romania-Actualităti, RR-CULTURAL, RR-TINERET, RR-MUZICAL si un departament pe care dvs., radioamatorii îl cunoasteti, dar nu si tot publicul din sală, RR-INTERNATIONAL, care emite pentru românii aflati, si ei, oriunde pe pământ.
Radioul Regional este structurat, în acest moment, pe sapte studiouri la Craiova, Timisoara, Cluj, Tg. Mures, Iasi, Constanta si Teritorial Bucuresti, pe lângă câteva dintre ele deja având si studiouri locale; Radio-Resita care functionează pe lângă Radioul Regional Arad, Radio Antena Sibiului care este un post scoală functionează, ca să zic asa, pe lângă o dublă ocrotire Radioul Regional Cluj si Universitatea "Lucian Blaga" de la Sibiu, este si studioul cu care noi organizăm învătământul profesional radio si vreau să vă spun că, spre bucuria noastră, în bună măsură învătământul universitar radio, pentru radioul regional românesc este coordonat dinspre Craiova si, Radio-Antena Brasovului care functionează pe lângă Radio-Oltenia. Într-o perspectivă pe care noi sperăm să fie nu foarte îndepărtată va exista pe lângă Radio Craiova, as îndrăzni să spun vor exista, va exista într-o primă etapă un radio la Rm.Vâlcea cu scopul de a prezenta în mod deosebit zona turistică a Vâlcei cu tot ce se întâmplă acolo, sau dacă zic vor exista as îndrăzni să mai pun Tr. Severin-ul lângă cel de la Vâlcea. Sper să nu treacă foarte mult timp când aceste radiouri locale ca si copii ai Studioului Regional Oltenia să fie în emisie.
Dacă ar fi să fie, am constatat că Dvs. sunteti oameni si ai istoriei mondiale si locale. Eu mă bucur de acest lucru si discutând cu D-l Trincu mai zilele trecute si constatam împreună că probabil ziua de 25 februarie 1926 ar putea fi o dată mai potrivită decât 18 martie pentru radioamatorism pentru că în 1934 Savopol însusi scria în revista Radiofonia că se împlinesc anul acesta la 25 februarie, 8 ani de când s-a înfiintat Clubul nostru, ceeace înseamnă un document deosebit.
Nu mai completez pe d-na Măjină dar, ar fi fost păcat să nu amintim si de radiofonia mondială cu acest prilej. În 1920 la 15 iunie a fost ascultat pentru prima dată un concert transmis în direct de la radio;  era artistul în Statele Unite, avea să-l întâlnească acolo cu siguranta.
De aceea, eu mă grăbesc, si în trei minute voi încheia, să vă spun date pe care probabil nu le aveti si prin aceasta să aduc si eu ceva nou. În 1953 s-a semnat decretul de înfiintare a două posturi regionale de radio; era vorba de radiourile de la Cluj si Craiova. Am zis Cluj si Craiova pentru a respecta datele la care au intrat ele în emisie; clujenii au fost un pic mai harnici, în 15 martie 1954 au intrat în emisiune iar Craiova în 6 iunie 1954. Si vreau să vă spun că am pregătit deja, pentru că mai sunt doar doi ani si jumătate, pentru a sărbători cei 50 de ani de existentă ai radioului ca mijloc de comunicare "chiar" în masă si un program deja bine stabilit. Iasul este studioul care a emis pentru prima dată în 1 noiembrie 1942. El a fost infiintat ,atunci in timpul razboiului, cand frontul de est era la 4-5 luni de la inceputul razboiului si era nevoie de comunicatie. El s-a desfiintat cand s-a terminat razboiul si a reaparut in 1957 alaturi de Craiova si Cluj si de data aceasta esra si Timisoara care se infiintase in 1955. 1958 este anul in care s-a infiintat radioul teritorial Targu-Mures. A apărut radioul de sezon  RADIO VACANTA la Constanta care în 1989, imediat după revolutia din decembrie.
Aceasta este în acest moment structura studioului de radio public românesc
Radio Oltenia Craiova este foarte de curând cu un program de 18 ore, adică numai de câteva luni de zile am început să emitem până la ora 24 si sperăm că în anul viitor programul nostru va fi de 24 ore zilnic.
Suntem un colectiv de 85 de oameni în total, din care 35 de redactori si chiar mai mult decât redactorii, adică toti lucrătorii, iubitori ai radioului unii dintre ei fiind radioamatori.
În ultima vreme am avut un program special de modernizare a studioului suntem deja cu aprox. 50 % din emisiuni făcute pe calculator cu primul control tehnic computerizat în functiune, primul în radioul public din tară.
S-au pus experimental în functiune două instalatii: la Timisoara si la Craiova dar la Craiova a fost pus primul în functiune si în prezent unicul studiou public din tară care facem înregistrarile primare pe aparatura digitală.
In iunie 1999 am dat deoparte toate reportofoanele cu caseta, am cumparat 25 de minidiscuri digitale si toate înregistrările se fac în teren ca într-o cabină de radio din puct de vedere al calitătii.
În acest moment se pregăteste punerea în functiune, care va fi în luna noiembrie, a unei cabine de emisie cu un program DIGI-MEDIA si parcurgem astfel încă o treaptă pentru a o rupe definitiv cu trecutul, rămânând un coltisor, pentru că si clădirea noastră este cam mică, ceea ce este extraordinar.
În rest lucrurile sunt îndreptate către viitor si, precum dvs. încercati să vă dechideti aripile cât mai mult, tot asa si noi încercăm să avem arealul pe care functionăm cât mai larg.
Dincolo de cele cinci judete ale Olteniei, cel mai ascultat post, contând pe sondajele IMAS, foarte ascultat este Radio Oltenia; în Arges, în Olt, în Teleorman si în Giurgiu unde, de altfel cred că ati constatat, avem si corespondenti permanenti si reflectăm toate evenimentele de acolo.
Pentru întâlnirea de astăzi, ne-am străduit să fie pe postul nostru de radio, pe programele nationale si sper si cel republican, cât mai mediatizată. Să facem cât mai multe lucruri împreună si să ne întâlnim cu bine si sanătosi la orice manifestare!